Kogte kartofler… Det er efter min mening det mest brugte tilbehør til langt de fleste retter. Men kogte kartofler er ikke bare “kogte kartofler”. Der skal tages højde for hvad det skal bruges til eks. hvis det er til kartoffelmos vil det være en fordel med en sort kartoffel der er god til at “koge ud” og har en god smag der passer til mosen. Til kogte kartofler er ser det pænest ud på tallerkenen at det er kartofler der rimelig holder formen.Vi plejer som regel at koge nogle gulerødder med i kartoflerne, også fordi det giver kartoffelvandet en god smag til sovsen.
Skræl kartoflerne og skær dem evt. i halve hvis det er lidt store kartofler. Hvis det er selv opgravede kartofler bør de største af dem skæres i mindre stykker så kogetiden bliver nogenlunde ens for alle.
De skrællede kartofler lægges i en gryde med vand der lige dækker dem. Tilsæt salt.
Hvis der skrælles kartofler til senere kogning kan de stilles med låg, men undlad at tilsætte salt før de skal bruges.
Kogetiden varierer efter størrelsen på kartofler. Normalt vil kogetiden være ca. 20 - 25 min. plus, minus.
Den bedste måde at tjekke dem er ved hjælp af en urtekniv at stikke dem med den og hvis de slipper kniven uden problemer er de færdig.